Skip to content

Így indultunk a 2023-as szezonnak

Vigyázz, kész, Shell!

Szerző: SZEnergy Team – Molnár Péter, Vojnovics Aténa

A 2022-es szezonban, két év eltelte után ismét lehetőségünk nyílt hagyományos Rollout-on bemutatni a Shell Eco-marathon-ra fejlesztett autónkat.

A rendezvénynek a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusa adott otthont május 25-én. A SZEmission (versenyautó) nagy sikernek örvendett, hiszen a rendezvényre számos partner, egyetemi oktató és alumni csapattagok is ellátogatott. A 2022-es évben csapatunk Hollandiában áll rajthoz május 31. és június 3. között, ahol a cél a dobogóra jutás. A Rollout-ot már-már hagyományos módon Prof. Dr. habil Lakatos István a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék vezetője nyitotta meg. A tanszékvezető egy szóviccel kezdte beszédét, amely alapján az egységnyi területre eső tehetséges hallgatók SI mértékegysége lehetne a SZEnergy.

img
A SZEmission-t megtekintő közönség (Fotó: Dudás Máté)

„Az idén, a járvány okozta két éves kihagyás után, ismét megrendezésre kerül Shell Eco-Marathon, amely a SZEmission versenyjármű legfontosabb megmérettetése lesz.” – nyilatkozta Miklós Máté, csapatvezető. A fejlesztések legjelentősebb célja a tömeg, illetve fogyasztás csökkentése volt, amely a gépészeti és elektronikai részlegek szoros együttműködésének köszönhetően hatékonyan megvalósult. Gépészeti részleg képviselője Fersztl Barnabás a teljes járműmodellt bemutatta a közönségnek, ezzel szemléltetve a menetciklus optimalizálás során tapasztalt eredményeket. Kiemelten fontos fejlesztés az új motor tervezése és rendszerbe való illesztése, amely a korábbi hajtásoknál intenzívebb gyorsítást tesz lehetővé. „Elektronikai részlegünk elsődleges célja a rendszer üresjárási fogyasztásának csökkentése volt. Továbbá, a jármű autonóm irányításához szükséges alsó szintű vezérlés fejlesztése, illetve a szenzor platform véglegesítése.” – mondta Kecskeméti István, Elektronikai részlegvezető.

img
Kecskeméti István, Elektronikai részlegvezető előadása (Fotó: Dudás Máté)

Autonóm Járművek részlegünk tavasszal már teljesítette a Shell Eco-marathon Autonomous Programming Competition versenyszámát, amelyen világszintű 4. helyezést értek el. „A hagyományos és autonóm verseny közötti időszakot részlegünk a fejlesztések lehető legintenzívebb tesztelésére szeretné felhasználni, hogy ezt a versenyszámot is a rangsor elején zárjuk.” – hangsúlyozta Mesics Mátyás, Autonóm Járművek részleg képviselő. Az idei versenyre a SZEmission új külsőt is kapott, amely feltűnő sárga színével a versenypályán rögtön észrevehető. Ezáltal minden kedves támogatónk, mentorunk és követőnk könnyen megtalálja, hogy melyik autónak kell szurkolni a futamon.

img
Egykori és jelenlegi pilótánk közösen rántják le a leplet a SZEmission 2022-es verziójáról (Fotó: Dudás Máté)

„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ennyi év kihagyás után élesben mérhetjük össze fejlesztéseinket a többi csapattal. Fontos kiemelnem azt, hogy eredményeink mögött nem csak mi, hanem közvetett módon támogatóink is állnak, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget.”

– nyilatkozta Győrfy Richárd, pilóta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

hu_HUMagyar